Teamwerking

Scholen werken in verschillende soorten teams samen:

vak- en werkgroepen

In de meeste scholen werken scholen per vak samen. Als de school groot genoeg is komen vooral vakcollega’s in hetzelfde jaar geregeld samen. Daarnaast is er een vakgroep-werking over de jaren heen om tot een leerlijn te komen.

designteams

In sommige scholen worden teams samengesteld, waar leerkrachten ruimte krijgen om samen nieuwe materialen, vakken of modules uit te werken. Zij worden ‘vrij-geroosterd’ om nieuwe cursussen uit te werken. Soms werken leerkrachten samen met andere leerkrachten uit de scholengemeenschap. 

Team-teaching

Team-teaching betekent dat leerkrachten samen lesgeven aan één of meerdere klassen tegelijk. Dat kan op verschillende manieren. Vaak worden de klassen verdeeld in deelgroepen, die rond verschillende thema’s of in verschillende niveaus werken.

Community's of units

Community’s (klik voor meer informatie) zijn zelfsturende teams die verantwoordelijkheid dragen over een groep leerlingen. Ze nemen naast lestaken ook andere taken op zoals zorg, de persoonlijke begeleiding, de handelingsplannen, de oriëntering, de activiteiten en de projectwerking op. De grootte van een community kan variëren, van zeven leerkrachten voor vier klassen tot vijftien leerkrachten voor zes klassen.

Lees wat leerlingen en leerkrachten te vertellen hebben ...

Wat maakt een team motiverend? 

Wat zijn de voordelen van werken in community’s? 

Aan de slag met citaten

Wil je zelf ontdekken wat leerkrachten motiverend ervaren aan het werken in teams, personeelsbeleid of hun directeur?

Klik hier om een aantal quotes te lezen. 

Download het werkdocument ...

Selfscan teamwerking

Wil je als team of schoolleider inzetten op teamwerking? Dan kan je deze selfscan gebruiken om je eigen sterktes en prioriteiten te benoemen. 

Inspiratie uit scholen

Lees hier het volledige verslag van de photovoices van leerkrachten.

Inspirerende links

Share by: